Vilken bra kamera du måste ha!

posted in: Annan fotografering | 0

Det blir långt mellan inläggen ibland känner jag – men nu är det dags! Jag kom till att tänka på något man som fotograf får höra ganska ofta; “Å, vilken fin bild, vilken bra kamera du måste ha!”

Visst är det så att det är kvalitetsskillnader på olika kameror och visst kan ju dyrare vara ju bättre (jag är själv en pryl-nörd!) men man måste inte ha en fancy kamera för att ta bra bilder. En duktig fotograf skapar bilder. Man lär sig hur sin kamera fungerar, vare sig det är mobilkameran, en liten kompaktkamera eller ens nya systemkamera och så leker man med alla möjligheter man har när man väl kan hur den funkar.

Det ligger liksom något logisk i det där att det är kameran som gör bilden… Men så är det alltså inte. Och i dag tänkte jag ge er ett bevis. 🙂

De här bilderna tog jag i dag med familjens lilla kompaktkamera. De två versionerna är tagna med ca 5 sekunders mellanrum, den första i kamerans autoläge och den andra där jag själv har satt slutartid, bländare, iso. Jag kan inte påstå att bilderna är något att ropa hurra för – men visst ser man skillnaden? Är det någon av er som gillar kamerans auto-version bäst?

 

IrisHastiris_2

Bilderna i det här exemplet är alltså tagna med en vanlig liten kompaktkamera. Tänk då vilken skillnad man kan få med en kamera där man kan välja objektiv efter vad som passar situationen bäst, man kan välja vilka platser man fotograferar på och när man väljer hur man vill använda sig av ljuset. Så har du inte gjort det än, LÄR dig din kamera och Våga Vägra Auto! 🙂

 

Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *