Vad gör vi om det regnar? Helena & Magnus gifte sig på Hållö en regnvädersdag.

Det börjar bli ett tag sedan nu, Helena & Magnus har redan hunnit fira 2-åring bröllopsdag, men inte desto mindre är detta ett bröllop jag väl kommer i håg! Ett bröllop mitt i augusti så fyllt av regn och rusk att det nog slår alla rekord! Som tur är var det även fyllt av kärlek och gott humör och så länge de två ingredienserna finns på plats kan inte vädret förstöra ett fantastisk bröllop!

Vad gör vi om det regnar?

Jag får ofta den frågan från blivande brudpar. På vårt planeringsmöte inför bröllopet är det en ganska självklar undran från två som skall investera mycket pengar och tid på de perfekta bröllopsbilderna. Det är lätt att tänka sig att man behöver en plan B inomhus för regnvädersdagar – dock är mitt svar till alla oroliga brudpar: ”Om det regnar så kör vi ändå!” 🙂 Det är klart att man får justera lite i planerna efter väderförhållanden men efter 7 år som bröllopsfotograf har jag till dags dato inte än behövt flytta något par inomhus på grund av regn! 

Det man inte lika självklart tänker på är att det här på Västkusten mycket oftare är vinden som ställer till det vädermässigt. Det må finnas hur många fina bröllopsparaplyer som helst men med vind på 10-15m/s finns det inte en chans att använda dessa… Så vad gör vi då? Jo, det finns en hel del knep att ta till. Här är en liten lista:

  1. Var öppna för snabba ryck och ändringar. Skratta åt eländet och go-with-the-flow!
  2. Var beredda på att kläderna kan bli lite blöta och smutsiga medans vi fotograferar. Vi fixar detta innan vigseln!
  3. Acceptera att vi kan behöva fotografera på andra platser än planerat. Jag letar tak att stå under, träd som skyddar mot vinden etc.
  4. Det regnar sällan HELA tiden. Vi kan köra på en stund, pausa och så fortsätta när regnet ger med sig lite. Tid finns!
  5. Vid risk för regn har jag alltid med filtar, regnponchos, paraplyer – och min bil som går att söka skydd i. 
  6. Även tärnor och bestmen behöver regnskydd! Därför finns ponchos etc till dessa också.
  7. Våtservetterna är alltid med! Det är otroligt vad dessa små trasor tar bort för smuts från en brudklänning…
  8. Framhäv eländet! Ta med gummistövlar och sydväst så får vi verkligen fram att det regnar.
  9. Håll humöret uppe! Vädret kan ingen göra något åt, det är lika bra att gilla läget.

Det går bra!

Ett par som klarade regnutmaningen galant var Helena och Magnus! Sällan har en bröllopsfotograf (och ett brudfölje!) varit så blöt som då! Med vigsel och porträttfotografering på Hållö där det verkligen inte finns något att skydda sig under eller bakom, vindbyar på 18 m/s och regn från alla håll och kanter var det bara att köra på så brudparet fick de bilderna de drömt om! Bruden blev blöt, håret lite annorlunda än planerat, tärnan alldeles genomblöt (som tur är har de hårtork på Hållö Naturrums toalett…), både brudgum och bestman alldeles genomblöta – men humöret hölls uppe och resultatet blev bra! Se bara:

Förberedelser

Förberedelserna gjordes hemma hos Helenas mamma tillsammans med tärnor och lilla Ebba. Jag fick hänga med en liten stund innan det var dags för First-Look fotografering så att det ”sista piffet” förevigades.

Bröllopsförberedelser

First Look – fotografering

När alla var klara var det dags för Magnus att få se sin Helena klädd i brudklänning för första gången! Dottern Ebba var med och det blev en fin och känslosam stund vid parets sjöbod på Smögen. Fram tills nu hade inte regnet visat sig, här var det bara vinden som bråkade lite med oss.

Porträttfotografering på Hållö

Väl framme på Hållö kom regnet – och jag lovar att stärka vindar märks på en liten ö i havet där det finns 0 växtlighet eller annat som skyddar…! På de här bilderna blåser det 18 m/s i byarna och regnar!! Bröllopsfotografen (jag!) är klädd i fulgul regnponcho, kameran inslagen i plastskydd och filtar slängs fram och tillbaka mellan brudföljet för både skydd och för att hålla värmen. Vem kan tro det? 🙂

Äntligen vigsel i Hållö kapell!

Som tur är hölls själva vigseln inomhus i kapellet och både brud och resten av följet gavs tid att torka och piffa sig lite innan resten av gästerna anlände.

Alla gäster på en bild!

Även att det blåser och regnar försöker jag ALLTID att få till en snabb bild där ALLA gäster är med! Här kan man verkligen se att det både är blåsigt och kallt! Jag kan dock lova att varenda en av de här gästerna kommer ihåg detta bröllopet!

Dags för fest

Så fattas bara en kort, regnig och skumpig båttur tillbaka till fastlandet för att fira bröllopsfest! Zitabåtarna kör tryggt och säkert till Feldts Brygga i Kungshamn och självklart passar jag på att fotografera under tiden.

Fest på Feldts Brygga

Det värsta regnet gav med sig och brudparet kan njuta av en härlig mottagning och mingel på Feldts Brygga tillsammans med sina gäster. Vi passar även på att ta lite familjekonstellationsbilder (puh – vilket ord!) eftersom både jag och brudparet tycker att det är viktigt att föreviga både släkt och vänner en dag som denna .

Det blev en lyckad dag ändå! Trots regn och ”omöjliga” väderförhållanden! Tack vare gott humör så löser sig det mesta!

Vill du läsa flera tips för en lyckad bröllopsfotografering? Kika in här: https://www.isoletta.se/tips_till_brollopsfotografering/

Allt gott! <3

Dela det här med dina vänner på Facebook:
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.