Trendspaning; Hur ser framtidens bröllopsbild ut?

Finns det trender inom bröllopsfotografi?

Det här med trendspaning är något man brukar ägna sig åt inom alla möjliga branscher. Men finns det trender inom bröllopsfotografi?

Att mode, inredning och vad vi äter för mat ändrar sig över tid är något som alla vet. Men att det finns trender också inom bröllop tänker man inte lika ofta på. För de allra flesta (som inte själva går i bröllopstankar!) är en brudklänning vit, festen är stor, maten är god och det finns en massa “regler” att följa om vem man skall bjuda, vem som skall sitta vart etc.

Det är först när en börjar läsa bröllopstidningar, google, dyker ner i Pinterest, åker och provar bröllopskläder etc som man förstår vilka skillnader det faktisk är också här från år till annat! Själv förstod jag detta när jag började jobba för Bröllopsmagasinet i april 2006. Aldrig hade jag väl vetat hur stora ändringar man kan göra på till exempel brudklänningen! Under mina år där gick vi från stora, böljande kjolar med smala liv, gärna axelbandslösa och gärna med en klänningsdetalj i färg, som svart bälte i midjan, blåa band i kjolen etc, till enkla, skira skapelser med sjöjungfrukjol och spets, spets, spets. Vissa klänningar var helt gjorda i spets – och fortfarande gillar vi de romantiska, skira klänningarna på bröllopsdagen.

Det har funnits tider då brudklänningarna helst skulle vara i pastellfärger som ljus rosa, ljus blå, ljus gul eller aprikos och det har funnits tider då den tuffaste bruden gick “wild and crazy” och valde en knallröd klänning – eller en svart! Många kommer nog i håg den nästan blå-vita färgen, puffärmarna och jättekjolarna från 80-talets klänningar – och de allra flesta av oss är ganska glada över att den tiden är förbi. 🙂

Fototrender då, finns det?

På samma sätt som det går trender inom bröllopskläder är det också trender inom bröllopsfoto. Bröllopen i dag är i korta drag mycket mer personliga än de var för 20-30 år sedan, något vi också ser på bröllopsbilderna. Medans man förr tog sina bröllopsbilder under en snabb timma i en fotostudio innan eller efter vigseln – gärna med mörk grå eller brun bakgrund, några pelare och en blomma i plast – ser man aldrig den typen av bröllopsbilder i dag. I dag går trenden tydligt mot personliga bilder som skall spegla bruden och brudgummens personlighet, visa deras kärlek till varann och öven fotograferingen skall vara en upplevelse som de aldrig kommer att glömma. Fotografen är med under längre och längre tid av dagen och att välja att ha med bröllopsfotografen redan från morgonen när sminket skall på, håret fixas, manschettknapparna sättas i och brudklänningen kläs på, blir allt vanligare. Så gott som alla bröllopsfotografer opererar med prislister på hel- och halvdagar och själv känner jag ingen som längre fotograferar brudpar i studion.

Man kan också se trender inom fotografiets färgskala. Vi har under några år nu sätt mycket ljusa, skira och romantiska färger i bilderna (high-key) och kan nu se en trend som lutar mer mot den mörkare färgskalan (low-key). Givetvis är detta också något som speglar brudparet själva och om brudparet gillar ljusa, skira bilder så väljer de en “ljus fotograf” – och tvärt om.

Medans man förut allt som oftast valde att förstora ett av sina bröllopsbilder (gärna i ett jätteformat som man hängde i vardagsrummet!) skall alla dessa bröllopsbilder i dag in i ett lyxigt album, ett så kallat “Coffetable album” så att bilderna kan ligga tillgängliga för både brudpar, familj och vänner under lång tid. Man väljer ofta att också göra en eller flera förstoringar att hänga på väggen men sällan så stora som förr.

Att denna trenden ses så tydligt när kameran i dag finns i allas händer tycker jag visar att fotografering fortfarande är en konstform och ett hantverk som kräver ett öga för detaljer, en snäv av en blick in i framtiden (“vad kommer hända den nästa minuten, behöver jag vara där?”) och en personlighet som stämmer överens med både brudparet och deras gäster. Som fotograf blir man ju en del av bröllopshelheten och måste därför ha förmågan att umgås med alla.

Bilden nedan till vänster har jag lånat från min egna familj. Det här är tante Hege och onkel Magne (min morbror och hans fru) när de gifte sig 1992. Fantastisk fina, men efter 20 år kan vi tydligt se att modet ändrar sig – eller hur? Bilden till höger är från ett bröllop 2016. Där är vi självklart utomhus, i brudens hemmiljö, färgerna är ljusa och bilden lyser av kärlek! <3

Det gäller att hänga med – också inom bröllopsbranschen! 🙂

/Gudrun

 

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *