Tips till en lyckad bröllopsfotografering

På den här sidan har jag samlat lite tips att tänka på så att ni tillsammans med mig skall få maximalt bra bilder från er bröllopsdag!

Allmänna tips:

 • Se till att allt är planerat och klart – och gärna delegerat till någon annan. Själva mår ni bäst av att få vara här och nu på er bröllopsdag. Detta gäller för hela dagen! Tillsammans går vi genom schemat för dagen och bestämmer hur vi skall lägga upp fotograferingen.
 • Ting Tar Tid. Tänk på att allt tar mer tid än man tror. Jag planerar för detta och tar alltid i lite extra när jag planerar er fotografering.
 • Lite puder är aldrig fel att ha med sig – även för brudgummen om det finns tendens till blank hud.
 • Be era gäster lita på er bröllopsfotograf! Ibland händer det att gäster springer i vägen för fotografera med sina nyinköpta systemkameror och stora blixtar. Tyvärr är risken att de står vägen eller kommer med i mina bilder. Självklart får era gäster fotografera så mycket de vill men det kan vara bra att påminna dem om att ni har anlitat någon att föreviga dagen.

Förberedelser:

 • Oftast blir förberedelsebilderna som bäst i brudparets hem eller på ett hotellrom jämfört med i en trång frisersalong. Ett stort rum med mycket ljusinsläpp är självklart fotografens dröm – och ljus är ju också bra för både frisören och make-up artisten. Tänk på att det ofta bli en del personer som kommer att vistas i rummet för förberedelserna.
 • Det underlättar att de finaste ytorna i rummet är fria för saker och kläder. Hjälps åt att hålla ordning och samla sakerna på ett ställe. Chansen till fina bilder ökar med en städad miljö. Lite skön musik och lite bubbel på det så blir det toppen!
 • Tänk på att de som hjälper till med förberedelserna också kommer med på bilderna. Det kan vara bra att de också tänker på att klä sig hyfsat.
 • Jag brukar alltid passa på att ta detaljbilder. Ta fram smycken, skor, flugor, örhängen etc. Häller för många grejer än för få – så får ni att välja på sedan!
 • Det viktigaste? Var er själva! Hjälp varann, ta en öl, drick lite bubbel, lär er knyta fugor med hjälp av YouTube, etc. Ha kul!

First look:

Tänk över om ni önskar lite first-look bilder. Jag älskar att få att arrangera det första mötet mellan en färdig uppklädd brud och brudgum och känslorna som uppstår just då är magiska att fånga på bild! Det kan också vara bra att tänka över om ni vill ha first-look bilder med någon annan, till exempel far/dotter, etc. Detta planerar vi tillsammans en tid innan bröllopsdagen!

Vigseln:

 • Vid ingång i kyrkan är det bra att tänka på att de som går in först får gå ända fram innan brud/brudgum startar. Det gör det möjligt för mig att få till fina helbilder på er ingång.
 • Det kan vara bra att informera era gäster om att ni har anlitat en professionell fotograf och att ni tycker att det räcker med de bilderna ni får från mig. På så vis är gästerna mer närvarande vid vigseln och ni slipper störande blixtar etc. Detta är ganska vanligt och upplevs positivt för de allra flesta.
 • Rosenblad, konfetti eller såpbubblor är en perfekt ersättare till riskastningen utanför kyrkan! De faller långsamt och bidrar till vackra bilder – och dessutom fastnar de inte i håret. Kanske ni vill följa bröllopets färgtema även här?

Porträttfotograferingen:

 • Var inte rädda för att tänka utanför boxen. Vill ni ta porträttbilderna i ovanliga miljöer, så säg det till mig så hittar vi tillsammans det perfekta stället för just er!
 • Jag brukar räkna 2 timmar till porträttfotograferingen. Ju mer tid desto större möjlighet till variation och bra bilder. Dessutom är detta den ända tiden på dagen som ni kommer att få möjlighet att vara nästan helt själva. Njut! 🙂
 • Tänk på att skor och kläder kan bli lite smutsiga när vi fotograferar. Ett skobyte kan vara smart att ta med men det viktigaste är att ni får de bilderna ni drömmer om! Du kommer ju inte att använda brudklänningen igen, eller hur? Bilderna blir bestående och det är dessa ni skall leva med när dagen är slut.
 • Tänk på varann! Inte på kameran. Ganska snart kommer ni märka att ni inte lägre tänker på att jag är med. Jag brukar instruera är så mycket som jag finner nödvändigt. Säger jag inget gör ni alldeles rätt! 🙂
 • Gör gärna en lista med vilka gruppbilder som ska tas. Be gärna värdparet att hjälpa mig att hålla reda på alla som ska vara med.
 • Jag har alltid en plan B om vädret skulle vara katastrof. Jag har även alltid med vita och svarta paraplyer, filtar och värmekuddar så att ni skall hålla er så komfortabla som möjligt medan vi fotograferar. Många bilder kan dock vara värt att frysa lite för!

Bröllopsfesten:

 • Se om det går att dölja oönskade detaljer t ex sladdar, skyltar, mm. De kan vara störande att titta på i efterhand.
 • Se till att fotografen vet om allt som ska hända under kvällen så att detta förevigas på bästa sätt. Om ni misstänker att det kommer överraskningar som ni inte känner till så be t ex toastmaster hålla  mig informerad.
 • Ett tips kan vara att planera in lite extra tid för ännu flera porträttfoton under kvällen. Bilder i solnedgången kan vara ett fint avbräck i middagen och en möjlighet för er att vara tillsammans själva i några minuter efter en intensiv dag!

Har du frågor, idéer, synpunkter eller kommentarer! Jag älskar engagerade brudpar och tar gärna emot er feedback!

Det skall bli såååå roligt att skapa ERA drömbilder! <3