0702065558 gudrun@isoletta.se

Tips för att maxa bröllopsfotograferingen

Här hittar ni några av mina allra bästa tips och saker att tänka på så att ni tillsammans med mig skall få maximalt bra bilder från er bröllopsdag!

Allmänna tips:

Planera!

Se till att allt är planerat och klart – och gärna delegerat till någon annan. Själva mår ni bäst av att få vara här och nu på er bröllopsdag. Detta gäller för hela dagen! Tillsammans går vi genom schemat för dagen och bestämmer hur vi skall lägga upp fotograferingen.

Ting Tar Tid

Ting Tar Tid. Tänk på att allt tar mer tid än man tror. Jag planerar för detta och tar alltid i lite extra när jag planerar er fotografering.

Lita på mig!

Be era gäster lita på er bröllopsfotograf! Ibland händer det att gäster springer i vägen för fotografera med sina nyinköpta systemkameror och stora blixtar. Tyvärr är risken att de står vägen eller kommer med i mina bilder. Självklart får era gäster fotografera så mycket de vill men det kan vara bra att påminna dem om att ni har anlitat någon att föreviga dagen.

Extra smink?

Lite puder är aldrig fel att ha med sig – även för brudgummen om det finns tendens till blank hud.

Förberedelser:

Mycket ljus är bra

Oftast blir förberedelsebilderna som bäst i brudparets hem eller på ett hotellrom jämfört med i en trång frisersalong. Ett stort rum med mycket ljusinsläpp är självklart fotografens dröm – och ljus är ju också bra för både frisören och make-up artisten. Tänk på att det ofta blir en del personer som kommer att vistas i rummet för förberedelserna.

Städa

Det underlättar att de finaste ytorna i rummet är fria för saker och kläder. Hjälps åt att hålla ordning och samla sakerna på ett ställe. Chansen till fina bilder ökar med en städad miljö. Lite skön musik och lite bubbel på det så blir det toppen!

Hjälpredor?

Tänk på att de som hjälper till med förberedelserna också kommer med på bilderna. Det kan vara bra att de också tänker på att klä sig hyfsat.

Detaljer

Jag brukar alltid passa på att ta detaljbilder. Ta fram smycken, skor, flugor, örhängen etc. Hellre för många grejer än för få – så får ni att välja på sedan!

Ha kul!

Det viktigaste? Var er själva! Hjälp varann, ta en öl, drick lite bubbel, lär er knyta fugor med hjälp av YouTube, etc. Ha kul!

First Look:

First Look

Tänk över om ni önskar lite first-look bilder. Jag älskar att få att arrangera det första mötet mellan en färdig uppklädd brud och brudgum och känslorna som uppstår just då är magiska att fånga på bild! Det kan också vara bra att tänka över om ni vill ha first-look bilder med någon annan, till exempel far/dotter, etc. Detta planerar vi tillsammans en tid innan bröllopsdagen!

Vigsel:

Ingång

Vid ingång i kyrkan är det bra att tänka på att de som går in först får gå ända fram innan brud/brudgum startar. Det gör det möjligt för mig att få till fina helbilder på er ingång.

Härvarande gäster
Informera era gäster om att ni har anlitat en professionell fotograf och att ni tycker att det räcker med de bilderna ni får från mig. På så vis är gästerna mer närvarande vid vigseln och ni slipper störande blixtar etc. Detta är ganska vanligt och upplevs positivt för de allra flesta.
Ris, konfetti eller bubblor?

Rosenblad, konfetti eller såpbubblor är en perfekt ersättare till riskastningen utanför kyrkan! De faller långsamt och bidrar till vackra bilder – och dessutom fastnar de inte i håret. Kanske ni vill följa bröllopets färgtema även här?

Porträttfotograferingen:

Tänk utanför boxen

Var inte rädda för att tänka utanför boxen. Vill ni ta porträttbilderna i ovanliga miljöer, så säg det till mig så hittar vi tillsammans det perfekta stället för just er!

Ting Tar Tid – Igen
Jag brukar räkna 2 timmar till porträttfotograferingen. Ju mer tid desto större möjlighet till variation och bra bilder. Dessutom är detta den ända tiden på dagen som ni kommer att få möjlighet att vara nästan helt själva. Njut!
Lite smuts hör till

Tänk på att skor och kläder kan bli lite smutsiga när vi fotograferar. Ett skobyte kan vara smart att ta med men det viktigaste är att ni får de bilderna ni drömmer om! Du kommer ju inte att använda brudklänningen igen, eller hur? Bilderna blir bestående och det är dessa ni skall leva med när dagen är slut.

Gruppbilder

Gör gärna en lista med vilka gruppbilder som ska tas. Be gärna värdparet att hjälpa mig att hålla reda på alla som ska vara med.

Plan B?

Vi fixar alltid en plan B om vädret skulle vara katastrof. Dock tycker jag det är viktigt att visa dagen som den är, på riktigt. Regnar och blåser det, då visar vi det. Allt för att minnas dagen som den verkligen var. Det är då det blir vackert på riktigt. Jag har för säkerhets skull med vita och svarta paraplyer, filtar och värmekuddar så att ni skall hålla er så komfortabla som möjligt medan vi fotograferar. Många bilder kan dock vara värt att frysa lite för!

Bröllopsfesten:

Störande detaljer

Se om det går att dölja oönskade detaljer t ex sladdar, skyltar, mm. De kan vara störande att titta på i efterhand.

Informera fotografen

Se till att fotografen vet om allt som ska hända under kvällen så att detta förevigas på bästa sätt. Om ni misstänker att det kommer överraskningar som ni inte känner till så be t ex toastmaster hålla mig informerad.

Golden Hour

Ett tips kan vara att planera in lite extra tid för ännu flera porträttfoton under kvällen. Bilder i solnedgången kan vara ett fint avbräck i middagen och en möjlighet för er att vara tillsammans själva i några minuter efter en intensiv dag!

Följ mig på instagram: