Ta bättre bebisbilder!

Jag har äntligen tagit mig i kragen och skrivit ner lite tips till dig som vill lära dig att ta bättre bilder på dina barn! Begreppet “barn” innefattar ju ett ganska stort ålderspann så låt oss börja med den första tiden; bättre bilder på din bebis.

Använd ljus från fönster

Inomhus är det ofta mörkt, iallafall sett med kamerans ögon. Blixten hoppas gärna i gång och du förlorar möjligheten att själv kontrollera ljuset i bilden. När du skall fotografera en bebis så flytta henne så nära ett fönster som du kan och låt ljuset falla in på hennes ansikte. Bygg gärna en liten mysig plats av kuddar eller en saccosäck och öva på att se vart ljuset träffar och vilken skillnad det gör för din bild.

Gå ner på bebisens nivå

När din bebis är några månader börjar hon bli mer rorlig och nyfiken på världen runt henne. Gå ner på hennes nivå och se världen med hennes ögon! Ligg på mage och fotografera din bebis – då blir hon i centrum och hennes upplevelse av världen blir den viktiga. Strunta i om det ser konstigt ut! Samma nivå ger fina bilder! 🙂

Se glimten i ögat

Ser du vad som händer med bebisens ögon när du riktar dem mot fönstret? De blir fulla av glitter och liv! Glittret är egentligen bara fönsterljuset som reflekteras – men det är ju så snyggt! En helgrå himmel ger inte detta glittret och lampor eller solen ger bara små prickar. Om det är helt skuggigt kan du använda en reflexskärm för att skapa samma effekt.

Använd speglar

Många bebisar tycker det är kul att ses sig själv i spegeln! De förstår fortfarande inte att det är sig själv de ser och är väldigt nyfiken på den andra personen där inne. Stå lite snett bakom din bebis så att du själv inte syns och fotografera henne när hon speglar sig. Då kan du få många roliga uttryck! Vill du vara med i bilden själv är det bara att flytta sig lite närmare så att även du syns.

Överraska!

Det roliga med barn är att du kan överraska de med samma saker tusen gånger – och de tycker det är lika kul ändå! Ta fram en kudde, göm dig bakom den och gör löjliga grimaser när du tittar fram igen. Det funkar varje gång! Sjung “Imse, vimse spindel” och förändra tonläget och rösten mellan orden – bebisar älskar det! Nys helt plötsligt! Riktigt roligt för en 7 månaders. 🙂 

Mjuk bakgrund = lågt bländartal

Har du skaffat en systemkamera när du fick barn? Många gör det, men glömmer/orkar inte/hinner inte att lära hur den fungerar. Ett tips för att få den där mjuka bakgrunden som många drömmer om är att fotografera på lågt bländartal. Har du ett objektiv som kan gå ner till kanske 2.0 i bländaröppning kan du få bilder där bakgrunden är nästan helt suddig och bara bebisen är i fokus. Ta dig tiden att lära dig din kamera!

Höj ISO i svagt ljus

Är ljuset för svagt även att du använder fönsterljus? Försök att undvika blixten – höj ISO istället! Blixten ger ofta ett onaturligt skarpt ljus (om man inte vet hur man skall kontrollera blixtar och använder externa studioblixtar då) och den är dessutom störande för bebisen. Alla vet vi ju hur det är att ha blixtljuset hängande i ögonen i flera sekunder efter att bilden har knäppts…

Ha respekt för barnet

Tänk på att fotograferingen skall vara rolig! Man kan inte få bra bilder om man tvingar ett barn att skratta. Glädje syns, även i bild! Ibland krävs stort tålamod för att få fina bilder. Lek med barnet, lägg bort kameran och gör något roligt! Låt bebisen kika på kameraskärmen och se vad det är ni gör tillsammans. Fråga om ni skall prova mer? Det är kul att vara den som bestämmer – även när man är liten! Se till att barnet är mätt och utvilat innan ni börjar och om hon absolut inte vill – så lägg ner. Ta det en annan gång. Det är de naturliga bilderna du vill ha.

Se detaljerna

Tänk på att även fotografera detaljerna runt er! Fotografera de tjocka små låren, de söta tårna, de långa ögonfranserna eller de smutsiga fingrarna. Ta en bild på smulorna på golvet, hur mycket mat som finns kvar i ansiktet efter måltiden eller vilken leksak som är roligast just nu. Och du – glöm inte att vara med på bild själv också innemellan! När barnen blir större är de ofta väldigt nyfikna på hur minnas hur mamma och pappa såg ut…

Säkerheten först – alltid!

Även att det står sist i det här inlägget är det absolut viktigaste när man fotograferar bebisar säkerheten! Gör ALDRIG något som kan vara farligt. Var försiktig med huvudet, använd alltid mjuka underlag, använd gärna en assistent som kan hålla en extra hand eller ett vakande öga på bebisen medan du fotograferar. Bebisar rör sig fort och plötsligt! 

Tack till modellen….!

(Bilderna i det här inlägget är av min systerson Erlend. Jag fick leta lite i “arkiven” för att hitta bebisbilder som är tagna med en “vanlig kamera” utan studioljus etc… Mina “bebisar” börjar ju bli så stora!)

Är det något annat fotorelaterat ni önskar att få lite tips om? Maila mig gärna på gudrun@isoletta.se om du har några förslag! Jag blir tacksam!

Dela det här med dina vänner på Facebook:

  1. […] (Vill du själv försöka ta bättre bebisbilder? Då har jag samlat lite tips till dig här: Ta bättre bebisbilder.) […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *